söndag 21 augusti 2011

Nyttiga eller farliga, det är frågan

Så fick jag en anledning att skriva om utomjordingar igen. Tre forskare från USA har skrivit en artikel som heter "Would contact with extraterrestrials benefit or harm humanity? A scenario analysis". En av dem jobbar på NASA och de andra två hör hemma på Pennsylvania State University men det är inte NASA som ligger bakom artikeln som SvD felaktigt påstår. Jag har letat på PennStates hemsida efter information om artikeln, men inte ett ord går att hitta om den där. NASA har på twitter tillbakavisat att de skulle ligga bakom artikeln, det är det enda jag hittar på NASAs hemsida, jag gissar att varken de eller universitetet vill förknippas med det här. :-)

Vad skriver dessa tre herrar då? Jo, de utforskar vad som kan hända om vi faktiskt får kontakt med intelligenta varelser från andra världar:

1. Kontakt är till nytta för mänskligheten.
2. Kontakt har en neutral effekt på oss.
3. Kontakt skadar oss avsiktligt.
4. Kontakt skadar oss oavsiktligt.

Vilka möjligheter det första scenariot innebär! Tänk om vi får hjälp att bota alla sjukdomar, lösa miljöproblemen vi brottas med och lär oss komma överens med andra människor. Men ska vi nöja oss med det, vi är ju människor och människor vill väl alltid ha mer, eller hur?! Varför inte be utomjordingarna om lite fräcka prylar, de har säkert en hel del användbar teknologi som vi kan tjäna pengar på. Vågar man också hoppas på att de kan bota dumhet och idioti? Nä skulle inte tro det, de är ju trots allt bara utomjordingar, inte trollkonstnärer...

Det andra scenariot är ju rätt trist. Ingenting av värde händer och utomjordingarna kanske varken syns eller hörs. Hallå, vi vill ju att det ska hända kul grejer som vi kan skriva om på våra bloggar! Gör nåt!

Och så har vi då det tredje scenariot. Egentligen kan du sätta på valfri amerikansk flaggviftande science fiction-rulle för att få en uppfattning om vad som kan hända. Ockupation av jorden eller utrotning av allt liv (möjligen bara mänskligt liv), eller varför inte fångenskap i små burar, allt för att antingen stjäla våra naturresurser, använda oss som naturresurs (alltså käka upp oss), rädda jorden från undergång eller varför inte rädda hela galaxen från undergång. Vem vet vad vi orsakar för för problem i universum som intelligenta utomjordingar måste rätta till?

Slutligen kan vi alltså också bli skadade trots att utomjordingarna egentligen inte menar att göra det. Vi kanske är allergiska mot dem eller så har de med sig en massa utomjordiskt virus. Våra hjärnor kanske smälter när de försöker överföra kunskap till oss eller så klantar vi till det när vi ska använda vår nyfunna kunskap och råkar av misstag spränga hela jordklotet. Eller... hm... åh jag vet! Människor och utomjordingar blir kära i varandra och gifter sig men alla barn som blir till får bara utomjordiskt DNA och allt mänskligt liv försvinner eftersom inga mänskliga bäbisar föds längre!

Eller nåt...


Här hittar du de tre forskarnas hemsidor:
Seth Baums hemsida
Shawn Domagal-Goldmans hemsida
Jacob Haqq-Misras hemsida


Videoklipp med tema "Alien invasion: Are we ready?"

2 kommentarer:

  1. Utomjordingar? De finns redan här, i form av insekter, som biter oss och använder vårt blod för att kunna fortplanta sig. De är högst intelligenta varelser.

    SvaraRadera
  2. Aha, är det rymden alla blodsugande insekter kommer ifrån?! Men då käkar de ju redan upp oss, mission accomplished! Och svaret på frågan måste ju vara att de åtminstone är lite så där halvfarliga, eller hur? ;-)

    SvaraRadera